ულტრა დამუშავებულმა საკვებმა შეიძლება გამოიწვიოს ინსულტი და დემენცია - კვლევა

ბურგერი

ჰარვარდის კვლევამ აჩვენა, რომ ულტრა დამუშავებული საკვების მიღებამ შეიძლება დააზიანოს ადამიანის ტვინი.

The Times-ის ცნობით, კვლევამ დაასკვნა, რომ დიდი რაოდენობით ულტრა დამუშავებული საკვების მიღება შეიძლება დაკავშირებული იყოს ინსულტთან და დემენციასთან.

მეხსიერების პრობლემები დაფიქსირდა საშუალო ასაკის ადამიანებში, რომლებიც ძირითადად ნამცხვრებს, ტკბილეულს, ბურგერებს და გაზიან სასმელებს მოიხმარდნენ. კვლევამ ასევე დაადგინა, რომ პროდუქტების მოხმარების მაღალი მაჩვენებელი იწვევს ინსულტის უფრო მაღალ რისკს.

ამან გამოიტანა დასკვნა, რომ „კვების გადამუშავება მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ტვინის საერთო ჯანმრთელობაში“.

გამოცემის ცნობით, კვლევამ აჩვენა, რომ საკვების წარმოებამ გამოიწვია პროდუქტების მავნეობა და არა მხოლოდ მათი მაღალკალორიული შემცველობა. მათ ასევე დაადგინეს, რომ ნაწლავის ბაქტერიების დარღვევა შესაძლებელია ინდუსტრიულად წარმოებული საკვების წყალობით, რომელიც შეიცავს დანამატების მაღალ დონეს.

ამან შეიძლება გამოიწვიოს ქრონიკული დაავადებები, რომლებიც გამოწვეულია ორგანიზმში დანამატებით წარმოქმნილი ანთებით.

The Times-ის თანახმად , 45 წელზე მეტი ასაკის 30 000-ზე მეტი ზრდასრული ადამიანის მონაცემებს ჰარვარდის სამედიცინო სკოლა 11 წლის განმავლობაში ამოწმებდა. მონაცემთა შეგროვების მეთოდი მოიცავდა კითხვარებს მოზარდების მიერ მოხმარებული საკვების შესახებ.

იმავდროულად, კვლევამ დაასკვნა, რომ კვლევის ბოლოს, 1 108 მონაწილეს ჰქონდა ინსულტი და 768-ს დაუდგინდა კოგნიტური დაქვეითების დიაგნოზი.

„ჩვენი დასკვნები აჩვენებს, რომ საკვების გადამუშავების ხარისხი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ტვინის საერთო ჯანმრთელობაზე”, - თქვა კვლევის წამყვანმა ავტორმა.

„მეტი კვლევაა საჭირო ამ შედეგების დასადასტურებლად და უკეთ რომ გავიგოთ, რომელი საკვები ან გადამამუშავებელი კომპონენტებია ყველაზე მეტად ჩართული ამ ეფექტში“,- დასძინა მან.