1765295352
„თევზის ჭამა არ არის რეკომენდებული, თუ თქვენ...“ - ექიმი ნუტრიციოლოგის რჩევები
საშობაო მარხვა, 25
დეკემბრამდე, თევზით
ხსნილია, ცხადია
ოთხშაბათისა და
პარასკევის გარდა.
პატრიარქის კურთხევით,
მარხვაზე მყოფ
მორწმუნეებს, ამ პროდუქტის
მიღება პირველ და ორ
იანვარსაც შეუძლიათ.თევზი
სასარგებლო პროდუქტია.
თუმცა თავისი მინუსები
მასაც აქვს.ექიმი
ნუტრიციოლოგი, ჯაბა
ტყემალაძე თავისი ფეისბუქ
გვერდიდან სასარგებლო
რჩევას გვაძლევს."თევზი,
მოხარშული თუ შემწვარი,
ყოველთვის ადვილად
ასათვისებელი ცილის
წყაროა. რაც მისი დიდი
უპირატესობაა, თუმცა ამ
ხორცს აქვს ერთი მცირე
ნაკლი. ის შეიცავს
ალერგენებს და ზრდის კუჭის
მჟავიანობას. ამის გამო
სტრეპტოკოკები და
სტაფილოკოკები სწრაფად და
უხვად იღებენ პროტეინს, რაც
ასტიმულირებს მათ
ზრდას.შედეგად, ადამიანს
შეიძლება განუვითარდეს
რევმატიზმი, რომელიც
იწვევს უეცარ, მრავალჯერად
და განმეორებით შეტევების
ტკივილს და სახსრების
შეშუპების სახით, ასე
ნეირონული და სხვა
ქსოვილის ანთებას. ამიტომ
თევზის ჯანსაღად
შესარგებად მას უხდება
ანთების საწინააღმდეგო
პროდუქტები, როგორიცაა
ტყემალი, ღვინო, ძმარი ან
მჟავე ბაჟე. მოერიდეთ
თევზის ჭამას ცუდ ამინდში,
რადგან ასეთმა ამინდმა
შეიძლება დამატებით
შეაწუხოს თქვენი
სახსრები.თუ ადამიანს
მუდმივად აწუხებს
სახსრების ტკივილი, ან აქვს
კუჭის მაღალი მჟავიანობა,
ან ალერგოზი აწუხებს,
თევზის ჭამა არ არის
რეკომენდებული. აქვე უნდა
ითქვას, რომ ყველაზე
ნაკლებად ინვაზიური
მეთოდი კუჭის მჟავიანობის
დონის დასადგენად არის
ჰემოგლობინის გაგება
სისხლის საერთო ანალიზში.
იმის მიხედვით, თუ რამდენად
მაღალია ჰემოგლობინის
მაჩვენებელი დადგენილი
ოპტიმალური დონიდან, კუჭის
მჟავიანობა შესაბამისად
მაღალია ხოლმე."