დაგიცავთ ინსულტისა და დიაბეტისგან - დასახელდა ორი საკვები, რომელიც შეგიძლიათ ხორცის ნაცვლად მიირთვათ

ხორცი

მეცნიერები გვირჩევენ, რომ ცხოველური პროდუქტები პარკოსნებითა და თხილით ჩავანაცვლოთ. მათი თქმით, ასეთ შემთხვევაში გულის დაავადებისა და დიაბეტის განვითარების ნაკლები რისკია. ამის შესახებ New York Times-ი 37 კვლევის მონაცემებზე დაყრდნობით წერს.

მაგალითად, ერთ-ერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ დღეში ერთი პორცია გადამუშავებული ხორცის შეცვლა, თხილის ან ლობიოს პორციით, დაკავშირებულია დაავადებების რისკის 23-დან 3%-მდე შემცირებასთან. გადამუშავებულ ხორცში იგულისხმება  ჰოთ-დოგი, ძეხვი, დელიკატური ხორცი ან ბეკონი.

კვლევამ ასევე დაადგინა, რომ დამუშავებული ხორცის ნაცვლად თხილის ჭამა დაკავშირებულია ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების 22 პროცენტით და ადრეული სიკვდილის 21 პროცენტით დაბალ რისკთან.

მკვლევრებმა ასევე დაადგინეს, რომ კვერცხის თხილით ჩანაცვლება ასევე ამცირებს ტიპი 2 დიაბეტის, გულის დაავადებების და ადრეული სიკვდილის რისკს. ეს გასაკვირია, რადგან კვლევების უმეტესობა აჩვენებს, რომ დღეში ერთი ან ორი კვერცხის ჭამა კარგია. მაგრამ პირდაპირი შედარებისთვის, თხილი შეიძლება იყოს უფრო ჯანსაღი.

რატომ არის კარგი თქვენთვის მეტი მცენარეული საკვების და ნაკლები ხორცის ჭამა?

პარკოსნები და თხილი სავსეა გულისთვის სასარგებლო ცხიმებითა და ბოჭკოებით, რაც ხელს უწყობს სისხლში შაქრის კონტროლს და ამცირებს დიაბეტის რისკს. ისინი ასევე შეიცავს სასარგებლო მცენარეულ ნაერთებს. მაგალითად, პარკოსნები მდიდარია იზოფლავონებით, რომლებიც, სავარაუდოდ, ამცირებს ანთებას და მოქმედებს როგორც ანტიოქსიდანტები.

მეორეს მხრივ, წითელი და დამუშავებული ხორცი შეიძლება შეიცავდეს უფრო გაჯერებულ ცხიმს, ნატრიუმს ან გარკვეულ ნაერთებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ანთებას, რაც თავის მხრივ, ხელს უწყობს ქრონიკული დაავადების რისკს.

ასევე ნახეთ: 

„ახალი წელი მოგცემთ იმას, რაც ბედნიერებისთვის გაკლიათ“ - დასახელდა 2024 წლის ფავორიტი ნიშნები

VIDEO: „ემოციური სტატუსი იყო ნამდვილად...“ - რა მოხდა სინამდვილეში და რას ჰყვება თათია შარანგია ხმაურიან ფეისბუკ პოსტზე

„ეს ყოველივე თქვენი არჩევანია... მზად იყავით, რომ...“ - რას წერს თათა გიორგობიანი