რა შეგიძლიათ გააკეთოთ მსხვილი ნაწლავის კიბოს რისკის შესამცირებლად

ნაწლავის კიბო

ცხოვრების წესის დახვეწისას, კვების ექსპერტები გირჩევენ მეტი სასარგებლო საკვების ჩართვას მსხვილი ნაწლავის ჯანმრთელობისთვის.კვება და დიეტა მნიშვნელოვან როლს თამაშობს მსხვილი ნაწლავის კიბოს რისკის შემცირებაში.

კოლორექტალური კიბოს რისკი ასევე დამოკიდებულია ცხოვრების სტილის სხვა ფაქტორებზე და გენეტიკურ მიდრეკილებებზე, მაგრამ თქვენი დიეტა არის ერთ-ერთი რამ, რაც თქვენს კონტროლს ექვემდებარება. დაბალანსებული და ჯანსაღი დიეტა მსხვილი ნაწლავის კიბოს რისკის შემცირების ყველაზე მნიშვნელოვანი ასპექტია.

მიირთვით მეტი ბოჭკო და მთლიანი მარცვლეული - ამცირებს მსხვილი ნაწლავის კიბოს რისკს. დიეტაში შეიტანეთ ბოჭკოებით მდიდარი საკვები, როგორიცაა ხილი, ბოსტნეული, მარცვლეული, პარკოსნები და თხილეული.

მთლიანი მარცვლეული, როგორიცაა ყავისფერი ბრინჯი, ქინოა, ხორბლის პური და შვრიის ფაფა განსაკუთრებით მდიდარია ბოჭკოთო და სხვა საკვები ნივთიერებებით, რომლებიც შეიძლება დაეხმაროს მსხვილი ნაწლავის კიბოს რისკის შემცირებას.

შეზღუდეთ წითელი და დამუშავებული ხორცი - ისინი დაკავშირებულია მსხვილი ნაწლავის კიბოს გაზრდილ რისკთან. შეეცადეთ შეზღუდოთ წითელი ხორცის მოხმარება და მთლიანად ამოიღოთ დამუშავებული, მზა ხორცის პროდუქტები რაციონიდან. ხშირად აირჩიეთ ცილის წყაროები, როგორიცაა ფრინველის ხორცი, თევზი და მცენარეული ცილები... ვრცლად..