ვრცელდება კათოლიკოს-პატრიარქის მიმართვა
1766401465
საუზმე დღის ყველაზე მნიშვნელოვანი კვებაა. კვლევებმა აჩვენა, რომ ადამიანებს, რომლებიც კვირაში მინიმუმ სამჯერ საუზმობენ, გულის დაავადებების მნიშვნელოვნად დაბალი რისკი აქვთ.
როდესაც საქმე ქოლესტერინის დონის გაუმჯობესებას ეხება, ექსპერტები ამბობენ, რომ ზოგადი კონსენსუსი იმაში მდგომარეობს, რომ რაც უფრო მალე მიიღებ საუზმეს, მით უკეთესი.
„ბალანსირებული საუზმე ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობის შენარჩუნებას მთელი დღის განმავლობაში. ქოლესტერინის დონის კონტროლისთვის გირჩევთ, საუზმე გაღვიძებიდან ორი საათის განმავლობაში მიირთვათ“, - აღნიშნა რეგისტრირებულმა დიეტოლოგმა.
საუზმის სარგებელი
ჯანსაღი საუზმის დილის რუტინაში დამატებას მრავალი სარგებელი მოაქვს. ის არა მხოლოდ დღის საკვები ნივთიერებებით დაწყებაში დაგეხმარებათ, არამედ ამცირებს დიაბეტის, ჰიპერტენზიის, სიმსუქნის, გულის დაავადებების, ინსულტის და სხვა დაავადებების განვითარებას.
„ხილს ხშირად მიირთმევენ საუზმეზე, რადგან ის ვიტამინების, მინერალების, ფიტოქიმიკატებისა და ბოჭკოების კარგი წყაროა. მთლიანი მარცვლეულის ტოსტი ან ბურღულეული შეიცავს B ვიტამინებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ჰომოცისტეინის დონის და გულის დაავადებების რისკის შემცირებას. შვრიის ფაფა ასევე ცნობილია შრატში ქოლესტერინის დონის დაწევით“, - აღნიშნა დიეტოლოგმა.
ქოლესტერინის კიდევ უფრო შესამცირებლად, სპეციალისტი დილით მეტი მცენარეული საკვების მიღებას გვირჩევს. ხილი, ბოსტნეული, თხილი, თესლი და მარცვლეული შეიცავს ისეთ საკვებ ნივთიერებებს, როგორიცაა ხსნადი ბოჭკოები, უჯერი ცხიმები და მცენარეული ცილები, რომლებიც განსაკუთრებით სასარგებლოა მაღალი ქოლესტერინის მქონე ადამიანებისთვის.
„ამავდროულად, თავი უნდა აარიდოთ შაქრის მაღალი შემცველობის მქონე საკვებს, როგორიცაა დონატები, ცომეული და ა.შ. მიუხედავად იმისა, რომ გაურკვეველია, რეალურად ზრდის თუ არა ამ საკვებში შემავალი შაქარი ქოლესტერინის დონეს, ისინი ხშირად შეიცავენ ნაჯერ ცხიმებს, რაც ზრდის ქოლესტერინის დონეს“, - დასძინა Eating Well-მა.