თბილისში ორი რესტორანი გატეხეს - წაღებულია თანხა
1733266210
ცნობილია მოსაზრება, რომ 19:00 საათამდე უნდა ივახშმოთ, რომ ნორმალურ ძილს ხელი არ შეუშალოთ და ჭარბი წონის მატება არ გამოიწვიოთ. მაგრამ მართალია ეს მოსაზრება?
„ძველ დროში გვქონდა ტრადიცია, რომ საღამოს 19:30 საათამდე გვეჭამა. ახლა, სწრაფი ცხოვრების წესით და მრავალი რესტორნის, პაბების, კინოთეატრების გახსნით, კვების ჩვევები შეიცვალა. გვიან ვახშამი იწვევს წონაში მატებას. დიაბეტის, გულის დაავადებების და სხვა მეტაბოლური დარღვევების რისკს“, - ამბობს ენდოკრინოლოგი.
მეცნიერულმა კვლევებმა აჩვენა პირდაპირი კავშირი ადრეულ ვახშამსა და საჭმლის მონელების გაუმჯობესებას, უკეთეს ძილს და ქრონიკული დაავადებების რისკის შემცირებას შორის, რომ აღარაფერი ვთქვათ სიმსუქნის დაბალ რისკზე.
ამიტომ, რიგი მკვლევრების და ექიმების აზრით, ვახშმის იდეალური დროა საღამოს 7-დან 8 საათამდე. ამ დროს ვახშმის ჭამა ემთხვევა სხეულის ბუნებრივ ცირკადულ რიტმს, რაც ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას და მეტაბოლიზმს, ამბობს დოქტორი სატიანარაიანა მისორი.
„სადილის დასრულება 7 საათამდე სხეულს აძლევს საკმარის დროს საჭმლის მონელებისთვის ძილის წინ, აუმჯობესებს ძილის ხარისხს და ზოგად ჯანმრთელობას. ეს ასევე ემთხვევა მეტაბოლიზმის ბუნებრივ დაქვეითებას, რომელიც ხდება საღამოს”, - განმარტავს ის.
თუმცა, თანამედროვე ცხოვრების წესი ყოველთვის არ იძლევა ვახშმის საშუალებას დაახლოებით საღამოს 7 საათზე. ეს განსაკუთრებით მოუხერხებელი იქნება მათთვის, ვინც გვიან ღამით მუშაობს.
ექსპერტების აზრით, ასეთ შემთხვევებში რეკომენდებულია ვახშამსა და ძილის წინ მინიმუმ რამდენიმე საათის დატოვება საჭმლის მონელების და ძილის ხარისხის გასაუმჯობესებლად. ასეთი ადამიანებისთვის, რომლებიც ძალიან გვიან იძინებენ, ყოველ დღე ერთსა და იმავე დროს ვახშმის ჩვევა ხდება ფუნდამენტური, თუნდაც ძალიან გვიანი საათი იყოს. ეს დაეხმარება სხეულს დააყენოს საკუთარი შიდა საათი, რომელიც იქნება სტაბილური და ნაკლებად დამოკიდებული ბუნებრივზე.
თუმცა, არსებობს ალტერნატიული მოსაზრებები. მაგალითად, ზოგიერთი ექიმი თვლის, რომ ყოველთვის კარგი იდეაა ვახშამი მზის ჩასვლამდე დაასრულოთ და მეორე დილამდე არ ჭამოთ. მათი აზრით, ეს არა მხოლოდ კარგია ჯანმრთელობისთვის, არამედ ხელს უწყობს წონის დაკლებას.