უნდა გავრეცხოთ თუ არა ბრინჯი მომზადებამდე - რას ამბობს მეცნიერება

ბრინჯი

ბრინჯი აზიისა და აფრიკის მილიარდობით ადამიანისთვის აუცილებელი საკვებია. ის ასევე მრავალმხრივი ინგრედიენტია, რომელიც გვხვდება მსოფლიოს მრავალ საკულტო კერძებში.

მიუხედავად მისი უნივერსალური მიმზიდველობისა, კითხვა, რომელსაც სვამენ არის უნდა გავრეცხოთ თუ არა ბრინჯი მომზადებამდე.

კულინარიის ექსპერტები ამბობენ, რომ ბრინჯის წინასწარ გარეცხვა ამცირებს ბრინჯის მარცვლებიდან სახამებლის რაოდენობას. ზოგიერთმა კვლევამ დაადასტურა, რომ ეს ნამდვილად არის ბრინჯის მარცვლის ზედაპირზე არსებული თავისუფალი სახამებელი (ამილოზა).

არსებობს რაიმე მტკიცებულება იმისა, რომ ბრინჯის გარეცხვა მას ნაკლებად წებოვანს ხდის?

უახლესმა კვლევამ შეადარა რეცხვის ეფექტი ერთი და იმავე მომწოდებლის სამი სხვადასხვა ტიპის ბრინჯის წებოვნებასა და სიმტკიცეზე. სამი სახეობა იყო წებოვანი ბრინჯი (წებოვანი ბრინჯი), საშუალო მარცვლეულის ბრინჯი და ჟასმინის ბრინჯი. ეს სხვადასხვა ბრინჯი ან გაურეცხავი იყო, სამჯერ წყლით გარეცხილი, ან წყლით ათჯერ გარეცხილი.

მზარეულების მოსაზრებისგან განსხვავებით, კვლევა აჩვენებს, რომ რეცხვის პროცესს არანაირი გავლენა არ ჰქონდა ბრინჯის წებოვნებაზე (ან სიმტკიცეზე).

სამაგიეროდ, მეცნიერებმა აჩვენეს, რომ წებოვნება არ იყო ზედაპირული სახამებლის (ამილოზის) გამო, არამედ სხვა სახამებლის, სახელად ამილოპექტინის გამო, რომელიც ბრინჯის მარცვლიდან ამოღებულია მომზადების პროცესში. ამილოპექტინის რაოდენობა, რომელიც გამოირეცხება, განსხვავდება ბრინჯის მარცვლის ერთი სახეობიდან მეორეზე.

ბრინჯის გარეცხვა მაინც სასარგებლოა

ტრადიციულად, ბრინჯს რეცხავდნენ, რათა მოეშორონ მტვერი, მწერები, პატარა ქვები და ქერქის ნაჭრები, რომლებიც ბრინჯის ქერქისგან რჩება.

ცოტა ხნის წინ, პლასტმასის უხვი გამოყენების გამო საკვების მიწოდების ჯაჭვში, მიკროპლასტიკები იქნა ნაპოვნი ჩვენს საკვებში, მათ შორის ბრინჯში. ნაჩვენებია, რომ რეცხვის პროცესი ბრინჯს 20%-მდე პლასტმასს ჩამობან.ს

იმავე კვლევამ აჩვენა, რომ ბრინჯი შეიცავს მიკროპლასტმასის იგივე რაოდენობას, მიუხედავად იმისა, თუ რა შეფუთვაში (პლასტმასის თუ ქაღალდის პარკებში) იყიდით მას. მკვლევრებმა ასევე აჩვენეს, რომ მყისიერ (წინასწარ მოხარშულ) ბრინჯში პლასტმასი ოთხჯერ მეტია, ვიდრე დაუმუშავებელ ბრინჯში. მყისიერი ბრინჯის წინასწარი გარეცხვით, შეგიძლიათ შეამციროთ პლასტმასის რაოდენობა 40%-ით.

ბრინჯი ასევე ცნობილია, რომ შეიცავს დარიშხანის შედარებით მაღალ დონეს, მცენარის ზრდის დროს მეტი დარიშხანის შეწოვის გამო. დადასტურებულია, რომ ბრინჯის გარეცხვა შლის არა მხოლოდ ბიოხელმისაწვდომ დარიშხანის თითქმის 90%-ს, არამედ ჩვენი ჯანმრთელობისთვის მნიშვნელოვან სხვა საკვებ ნივთიერებებს, მათ შორის სპილენძს, რკინას, თუთიას და ვანადიუმს.

იმ ადამიანებისთვის, რომლებიც მოიხმარენ ცოტა ბრინჯს და რომლებიც აკმაყოფილებენ ამ საკვები ნივთიერებების ყოველდღიურ მიღებას, წინააღმდეგ შემთხვევაში, ბრინჯის გარეცხვა მხოლოდ მცირე გავლენას მოახდენს მათ ჯანმრთელობაზე. თუმცა, იმ მოსახლეობისთვის, რომლებიც ყოველდღიურად მოიხმარენ დიდი რაოდენობით გარეცხილ ბრინჯს, ამან შეიძლება გავლენა მოახდინოს მათ საერთო კვებაზე.

სხვა კვლევამ შეისწავლა დარიშხანის გარდა სხვა მძიმე მეტალების, ტყვიისა და კადმიუმის არსებობა. ამ კვლევის მიხედვით, წინასწარ გარეცხვამ შეამცირა ყველა ამ ლითონის დონე 7-დან 20 პროცენტამდე. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციამ გააფრთხილა ხალხი წყალსა და საკვებში შემავალი დარიშხანის ზემოქმედების რისკის შესახებ.

ბრინჯში დარიშხანის დონე განსხვავდება იმის მიხედვით, თუ სად იზრდება, ბრინჯის ჯიშები და როგორ მზადდება. საუკეთესო რჩევაა წინასწარ გარეცხოთ ბრინჯი. 

ასევე დაგაინტერესებთ: 

ერთი ჩვეულებრივი ვიტამინი, შეიძლება, გულის შეტევის რისკს ამცირებდეს

6 ჩვევა, რომელიც ტვინზე უარყოფითად მოქმედებს

როგორ გავარჩიო კარგი წამალი ცუდისაგან? - რჩევა