ხახვის სასარგებლო და მავნე თვისებები: ვინ უნდა გამორიცხოს ის რაციონიდან

ხახვი

ხახვი ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული ბოსტნეულია, მაგრამ ბევრმა ჯერ კიდევ არ იცის, რომ მას შეუძლია არა მხოლოდ სარგებელი მოიტანოს, არამედ ზიანიც. გამოდის, რომ ყველა ადამიანს არ შეუძლია მისი ჭამა, მიუხედავად ამ პროდუქტში შემავალი სასარგებლო ელემენტების სიმრავლისა. დიეტოლოგების თქმით, ზოგიერთმა ადამიანმა ჯობია მთლიანად გამორიცხოს იგი რაციონიდან. 


რით არის სასარგებლო ხახვი
პატარა ბავშვებმაც იციან, რომ ხახვი ორგანიზმს სეზონური დაავადებებისგან იცავს. თუმცა, ყველა არ მიირთმევს მას სიამოვნებით, განსაკუთრებით ახალს ან მოთუშძულს, მაგრამ სარგებელში ეჭვი მაინც არ ეპარება.

ეს მართალია, რადგან ბოსტნეული შეიცავს რეკორდული რაოდენობას კვერცეტინს, ანტიოქსიდანტს, რომელიც აძლიერებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემას და ამცირებს სისხლში ქოლესტერინის დონეს. ამავდროულად, კვერცეტინი ზრდის იმუნური სისტემის წინააღმდეგობას რესპირატორული დაავადებების მიმართ და გამორიცხავს ანთებით პროცესებს, ასეთის არსებობის შემთხვევაში. ამ მოქმედების წყალობით ის შეიძლება ჩაითვალოს ასისტენტად დაბერების წინააღმდეგ ბრძოლაში.

ხახვი მდიდარია კიდევ ერთი ნივთიერებით - ალიცინი. ის დაახლოებით 7-ჯერ მეტია ვიდრე ნიორში. ამ ორგანულ ნაერთს ასევე გააჩნია ანტიბაქტერიული და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი, დადებითად მოქმედებს სისხლძარღვების კედლებზე და ამცირებს თავისუფალი რადიკალების რაოდენობას. ეს უკანასკნელი ძალიან მნიშვნელოვანია ონკოლოგიის პროფილაქტიკისთვის.

ამ ნივთიერებების გარდა, ხახვში კიდევ ბევრი სასარგებლოა: კალიუმი, ფოსფორი, გოგირდი, სპილენძი, ქრომი და ასევე მანგანუმი. 

შეუძლიათ თუ არა ორსულებს ხახვის ჭამა
ბოსტნეული შეიცავს ფოლიუმის მჟავას, რომელიც ძალიან მნიშვნელოვანია ნაყოფის ნორმალური განვითარებისთვის. ნივთიერება ამცირებს ნაადრევი დაბადების ან მუცლის მოშლის რისკს, ხელს უწყობს ბავშვის გულის დეფექტების განვითარების ალბათობას.

გამოდის, რომ უკუჩვენებების არარსებობის შემთხვევაში, ორსული ქალებისთვის ხახვი არა მხოლოდ შესაძლებელია, არამედ აუცილებელია. დანარჩენი ქალბატონებისთვის ეს ხელს შეუწყობს კანის ბზინვარებასა და სისუფთავის შენარჩუნებას, კანის ფერის გამოსწორებას, მის შემადგენლობაში კოლაგენის მაღალი შემცველობის გამო.


ხახვის სარგებელი მამაკაცებისთვის
ვინაიდან ხახვი მნიშვნელოვნად აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას, ის შეიძლება სასარგებლო იყოს პოტენციისა და ნაყოფიერების გასაუმჯობესებლად. ბოსტნეულში საკვები ნივთიერებების მაღალი შემცველობა ხელს უწყობს ჰორმონების ბალანსის ნორმალიზებას და ლიბიდოს გაზრდას.

ხახვის მოხმარების მაჩვენებელი
ადამიანების უმეტესობა მხოლოდ შემწვარ ხახვს მიირთმევს. მაგრამ, გემოვნების გარდა, ასეთი პროდუქტი არაფერს მოუტანს. სამწუხაროდ, თერმული დამუშავებისას ყველა სასარგებლო ნივთიერება ქრება. რა თქმა უნდა, ყველაზე სასარგებლო უმი ხახვია, მაგრამ მისი ძალიან დიდი რაოდენობით ჭამა ასევე არ ღირს. სარგებლობისთვის საკმარისია 70-100 გ დღეში.

რატომ არის მავნე ხახვი და ვინ არ უნდა ჭამოს
ხახვი საკმაოდ ცხარე საკვებია. გამაღიზიანებელი თვისებების გამო მას შეუძლია უარყოფითად იმოქმედოს კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის კედლებზე. არ მიირთვათ ის, გასტრიტის, პანკრეატიტისა და კოლიტის გამწვავებისას.

ბოსტნეული ასევე სახიფათოა მაღალი წნევის მქონე ადამიანებისთვის, რადგან ტონუსში მოაქვს სისხლძარღვებისკედლები. ის სიფრთხილით, უნდა მიიღონ გულის უკმარისობის მქონე ადამიანებმა. არ არის აუცილებელი მისი ჭამა მათთვის, ვისაც ბრონქული ასთმის დიაგნოზი დაუსვეს, რადგან ორგანიზმს შეუძლია ხახვზე ძლიერი შეტევით რეაგირება.

თუმცა, მათაც კი, ვისაც უმი ხახვი ვნებს, შეუძლიათ მოხარშული მიირთვან, მაგალითად, წვნიანში. 

მოხარშული ხახვი ზოგადად არააგრესიულია კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებების დროსაც კი, მაგრამ ამავდროულად, მასში ზოგიერთი სასარგებლო მიკროელემენტი მაინც რჩება. რაც არ შეიძლება ითქვას ზეთში შემწვარ ხახვზე. მომზადების ეს მეთოდი მთლიანად ართმევს ხახვს სარგებლობას. გარდა ამისა, პროდუქტი იძენს მავნე თვისებებს, ამიტომ მისი ჭამა არ შეიძლება მათთვის, ვისაც აქვს ღვიძლისა და ნაღვლის ბუშტის დაავადებები.