რომელი ხორცია უფრო ჯანსაღი - შეამოწმეთ, არის თუ არა ის თქვენს რაციონში

ხორცი

ხორცი არის ჯანსაღი, მაგრამ არა ყველანაირი. საქმე ყოველთვის მის ფერში არ არის - წითელია თუ თეთრი, არამედ ის, თუ როგორ იზრდება, როგორ მზადდება და ასევე რა რაოდენობით მოიხმარება. მოდით გავარკვიოთ, რომელი ხორცია სხვებზე ჯანმრთელი და რატომ.

კურდღლის ხორცი

მას არ ჰყავს კონკურენტი - ის ყველაზე სასარგებლოდ იქნა აღიარებული, რადგან არ შეიცავს ანტიბიოტიკებს და ჰორმონებს (მაგალითად, ღორის და საქონლის ხორცი). კურდღლის ხორცი ასევე შეიცავს უამრავ რკინას, თუთიას, ფოსფორს, B ვიტამინებს და ის უფრო ადვილად შეიწოვება ორგანიზმის მიერ, ვიდრე სხვა სახეობები, რადგან შეიცავს ცოტა ცხიმს და ქოლესტერინს. კურდღლის ხორცი რეკომენდებულია ბავშვთა დიეტაშიც.

ფრინველის ხორცი

მეორე ადგილზეა ფრინველი, ქათამი და ინდაური. ის შეიცავს ნაკლებ ცხიმს, ვიდრე საქონლის და ღორის ხორცი, თუმცა მას ასევე შეუძლია გაზარდოს სისხლში ქოლესტერინის დონე.

თუ შესაძლებელია, აირჩიეთ ინდაური. მას აქვს ნაკლები ცხიმი და კალორია და მეტი ცილა. ინდაური ასევე მდიდარია ვიტამინით B3, რომელიც აკონტროლებს სისხლში ქოლესტერინის დონეს.

ცხვრის ხორცი

მესამე ადგილზე ცხვრის ხორცია. ის ჩვეულებრივ ცხიმიან ხორცად ითვლება, მაგრამ სინამდვილეში არის ცილის მდიდარი წყარო და შეიცავს რამდენჯერმე ნაკლებ ქოლესტერინს, ვიდრე საქონლისა და ღორის ხორცი. გარდა ამისა, ცხვრის ხორცი შეიცავს კრეატინს, რომელიც აუცილებელია კუნთების ზრდისთვის.

რამდენი ხორცის ჭამა შეიძლება კვირაში

თითოეული ადამიანისთვის რეკომენდაციები შეიძლება განსხვავებული იყოს, რადგან ხორცის რაოდენობა დიდწილად დამოკიდებულია სხეულის ინდივიდუალურ მახასიათებლებსა და ჯანმრთელობაზე.

არ დაგავიწყდეთ, რომ ცილა არა მარტო ხორცში, არამედ მცენარეულ საკვებშიც არის - მაგალითად, თხილსა და პარკოსნებში. ამავე დროს, არ არის რეკომენდებული ხორცის მთლიანად ჩანაცვლება. 

რომელი ხორცია ყველაზე ჯანსაღი?

თუ მომზადების მეთოდზე ვსაუბრობთ, ყველაზე ჯანსაღი ხორცი არის მოხარშული, გამომცხვარი, ორთქლზე მოხარშული, მაგრამ არა შემწვარი. თუ მოგწონთ ხორცი ქერქით, მოხარშეთ გრილზე, ეს მეთოდი გაცილებით უსაფრთხოა, ვიდრე შემწვარი.

რაც შეეხება ჰორმონებს და ანტიბიოტიკებს, მცირე ხრიკები მათ მოშორებაში გვეხმარება. მაგალითად, ხორცი მოხარშვამდე უნდა გააჩეროთ ერთი საათით და გადაწუროთ პირველი ბულიონი.