სასარგებლოა თუ არა უკოფეინო ყავა? - ექსპერტების პასუხები

ყავა

კოფეინით გამოწვეული ნერვიულობა და შფოთვა შეიძლება იმდენად ძლიერი იყოს, რომ ბევრი უკოფეინო ყავაზე გადადის, რადგან ფიქრობს, რომ ის უდავოდ უფრო ჯანსაღია. თუმცა, ექსპერტების აზრით, ეს საკითხი ასე მარტივად არ დგას. რა სარგებელი და ზიანი მოაქვს უკოფეინო ყავას ჩვეულებრივ ყავასთან შედარებით, წაიკითხეთ სტატიაში.

როგორ მზადდება უკოფეინო ყავა?

უკოფეინო ყავა არის ყავა, რომელიც მოხალვამდე დამუშავებულია კოფეინის მოსაშორებლად „ისეთი ქიმიკატების გამოყენებით, როგორიცაა ნახშირორჟანგი ან მარცვლების წყალში დალბობით“, ამბობს დოქტორი.

დოქტორი ლა ვეკიას თქმით, ამ დამუშავების შემდეგ მარცვლებში დარჩენილი კოფეინის რაოდენობა უმნიშვნელოა. თუმცა, პროცესი სრულად არ აშორებს კოფეინს მარცვლებიდან და ტოვებს მათი ბუნებრივი დონის დაახლოებით 2%-ს. შედარებისთვის, გაფილტრული ყავის ტიპიური ფინჯანი დაახლოებით 100 მგ კოფეინს შეიცავს, ხოლო უკოფეინო გაფილტრული ყავა დაახლოებით 2 მგ-ს.

ყავის ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო თვისებები

ჩვეულებრივ კოფეინიან ყავას ჯანმრთელობისთვის მრავალი სარგებელი მოაქვს და მათი უმეტესობა კოფეინის გარეშე ყავის გამოყოფის პროცესში სრულად ინახება. ერთი ფინჯანი მოხარშული უკოფეინო ყავა შეიცავს მაგნიუმის რეკომენდებული დღიური ნორმის 2.4%-ს და კალიუმის 4.8%-ს, ასევე ნიაცინის (B ვიტამინი) 2.5%-ს.

ყავაში არსებული პოლიფენოლები ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო თვისებებს განაპირობებს, მათ შორის ზოგიერთ შემთხვევაში დიაბეტის რისკის 10%-მდე შემცირებას.

ქლოროგენის მჟავა ასევე დაკავშირებულია გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობის გაუმჯობესებასთან, ხოლო მელანოიდინებს აქვთ პრებიოტიკური ეფექტი, რაც ხელს უწყობს ნაწლავის მიკრობიომის მრავალფეროვნებას.

პროფესორი სარა ბერი ამბობს, რომ ყავის რეგულარული სმა ასევე დაკავშირებულია „ყველა მიზეზით გამოწვეული სიკვდილიანობის შემცირებასთან“.

ლონდონის იმპერიული კოლეჯის 2017 წლის კვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანები, რომლებიც დღეში სამ ფინჯან ყავას სვამდნენ, უფრო დიდხანს ცოცხლობდნენ, ვიდრე ისინი, ვინც ყავას არ სვამდნენ.

კიდევ ერთი კვლევის თანახმად, რომელშიც 10 წლის განმავლობაში თითქმის 200 ავსტრალიელი მონაწილეობდა , ყავის რეგულარული დალევა ასევე შეიძლება ანელებდეს კოგნიტური ფუნქციის დაქვეითებას ასაკის მატებასთან ერთად.

უკოფეინო ყავის მთავარი განსხვავება და ნაკლი ის არის, რომ კოფეინიანი ყავისგან განსხვავებით, ის დროებით არ ზრდის სიფხიზლესა და კონცენტრაციას — სწორედ ამიტომ ბევრ ჩვენგანს დილის გატარება ყავის ფინჯანი ყავის გარეშე არ შეუძლია.

არსებობს თუ არა რაიმე რისკი ან შეზღუდვა კოფეინის გარეშე ყავის დალევასთან დაკავშირებით?

უკოფეინო ყავა უსაფრთხოა, თუმცა კოფეინის მოხსნისთანავე თანმხლები მოხსნის სიმპტომები, როგორიცაა თავის ტკივილი, გულისრევა და კონცენტრაციის დაკარგვა, შეიძლება უსიამოვნო იყოს. თუმცა, რადგან უკოფეინო ყავა მაინც შეიცავს კოფეინის მცირე რაოდენობას, მაინც უნდა მოერიდოთ ჭარბად მიღებას.

რაც შეეხება კოფეინიან ყავას, „დღეში ხუთ ფინჯანამდე ყავა უსაფრთხოა“, ამბობს პროფესორი ბერი.

საერთო ჯამში, ის აღნიშნავს, რომ ყავის ორივე სახეობა სასარგებლოა ორგანიზმისთვის.

„ორივე სასმელს უდიდესი სარგებელი მოაქვს, თუმცა კოფეინიანი ყავა გააუმჯობესებს კოგნიტურ ფუნქციას, ხოლო უკოფეინო ყავა ხელს შეუწყობს უკეთეს ძილს და შესაძლოა უფრო შესაფერისი იყოს კოფეინის მიმართ მგრძნობელობის მქონე ადამიანებისთვის“, - ამბობს პროფესორი.