მართალია თუ არა, რომ სააღდგომო „ხატისპური“ უფრო საზიანოა მათთვის, ვინც დიდმარხვას არ იცავდა

ხატისპური

არსებობს მოსაზრება, რომ თითქოს სააღდგომო საკვები უფრო საზიანოა მათთვის, ვინც არ იცავდა დიდმარხვის შეზღუდვებს, ანუ უარს არ ამბობდა კვერცხის, რძისა და ხორცის ჭამაზე. ამაში არის გარკვეული სიმართლე. დიეტოლოგები განმარტავენ, რატომ არის სააღდგომო ხატისპური უფრო მავნე მათთვის, ვინც დიდმარხვას არ იცავდა. ისინი ასევე გვიმხელენ სადღესასწაულო საკვების დასაშვებ პორციებს, რომელთა მიღებაც შეიძლება ჯანმრთელობისთვის ზიანის მიყენების გარეშე.

დიეტოლოგმა ყურადღება მთავარი სააღდგომო კერძების შემადგენლობაზე გაამახვილეს. სააღდგომო კერძების რეცეპტი საუკუნეების განმავლობაში დაიხვეწა და ამ პროცესის მთავარი მიზანია, უზრუნველყოს შეუფერხებელი გადასვლა ჩვეულ კვების რეჟიმზე ისე, რომ არ დააზიანოთ თქვენი ჯანმრთელობა.

დიეტოლოგმა დაადასტურა, რომ სააღდგომო ნამცხვარი უფრო საზიანოა იმ ადამიანებისთვის, ვინც დიდი მარხვის მოთხოვნებს არ ასრულებდა. საქმე ისაა, რომ აღდგომამდე მარხულებს უკვე აქვთ ცილის მცირე დეფიციტი. ამიტომ მათთვის სასარგებლო იქნება გარკვეული „დამატებითი“ ცილის მიღება.

კვერცხი უფრო ადვილად ასათვისებელ ამინომჟავებს შეიცავს, რის გამოც ეს სააღდგომოდ ყველაზე ჯანსაღი კერძია. ჯანმრთელმა ადამიანმა ერთდროულად უნდა მიირთვას არაუმეტეს ორი კვერცხისა და 50-100 გრ სააღდგომო ხატისპურისა.

თუმცა, გარკვეული დაავადებების მქონე ადამიანები კიდევ უფრო ფრთხილად უნდა იყვნენ სადღესასწაულო საკვების მიღებისას. მით უმეტეს, თუ არ მარხულობენ. ეს ეხება პოდაგრის, ქრონიკული პანკრეატიტის, დიაბეტის, თირკმელებისა და გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების მქონე ადამიანებს.