დასახელდა ყველის ერთი სახეობა, რომელიც ყველაზე მავნეა ქოლესტერინისთვის

ყველი

მაღალი ქოლესტერინი პოტენციურად საშიშია და ზრდის გულის დაავადებების და ინსულტის რისკს. ქოლესტერინის ორი ძირითადი ფორმა არსებობს: „ცუდი" LDL ქოლესტერინი, რომელსაც შეუძლია არტერიების კედლებზე და სისხლძარღვების შეკუმშვა და „კარგი" HDL ქოლესტერინი, რომელიც ხელს უწყობს არტერიებიდან ჭარბი ცუდი ქოლესტერინის შეგროვებას.

დაავადებათა კონტროლისა და პრევენციის ცენტრების (CDC) თანახმად, მაღალი ქოლესტერინი ნიშნავს, რომ ქოლესტერინის საერთო დონე აღემატება 240 მგ / დლ.

ერთ-ერთი პროდუქტი, რომელიც ხშირად იწვევს მაღალ ქოლესტერინს არის ყველი.

"ყველი შეიცავს უამრავ გაჯერებულ ცხიმს, რამაც შეიძლება გაზარდოს „ცუდი" LDL ქოლესტერინის დონე. დროთა განმავლობაში, LDL-ის მომატებულმა დონემ შეიძლება გაზარდოს გულის დაავადებების რისკი", - ამბობს დიეტოლოგი.

მაგრამ ეს არ ნიშნავს იმას, რომ სამუდამოდ უნდა უარი თქვათ ყველზე, თუ მაღალი ქოლესტერინი გაქვთ.

დიეტოლოგების აზრით, არსებობს ერთი პოპულარული სახეობის ყველი, რომელიც ქოლესტერინის დონის მატებას იწვევს. ეს გახლავთ ყველი ბრი. 

„ბრი არის მდიდარი, ნაღების ყველი, რომელიც მდიდარია გაჯერებული ცხიმებით, ამიტომ უმჯობესია მხოლოდ ხანდახან მიირთვათ", - ამბობს დიეტოლოგი.

ისევ და ისევ, გაჯერებულ ცხიმებს შეუძლიათ გაზარდონ LDL ქოლესტერინის დონე, რაც გამოიწვევს საერთო ქოლესტერინის მაღალ დონეს.

30 გრამი ბრი ყველი შეიცავს 7.5 გრამ ცხიმს, საიდანაც თითქმის 5 გრამი გაჯერებული ცხიმია.