4 მიზეზი, თუ რატომ უნდა მიირთვათ ლიმონი ყოველდღე

ლომონო

 ლიმონი ციტრუსოვანი ხილია, რომელიც ცნობილია თავისი მჟავე გემოთი და კაშკაშა ყვითელი ფერით. ის მდიდარია C ვიტამინით და ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ხელს უწყობენ ჯანმრთელობას. მაგალითად, ლიმონიანი წყალი ამცირებს თირკმლის კენჭების რისკს, ხელს უწყობს C ვიტამინის შეწოვას და ხელს უწყობს ჯანსაღ საჭმლის მონელებას. Health-მა დაასახელა ამ ხილის 4 სარგებელი ჯანმრთელობისთვის ყოველდღიური მოხმარების შემთხვევაში.

1. ლიმონი ხელს უშლის თირკმლის კენჭების წარმოქმნას

თირკმლის კენჭები მინერალებისგან წარმოქმნილი მყარი ნალექებია, რომლებიც ადამიანების დაახლოებით 10%-ს აღენიშნება. ისინი გროვდება საშარდე გზებში და თირკმელებში წარმოიქმნება. ამ პრობლემის თავიდან აცილება შეგიძლიათ შარდში ციტრატის დონის გაზრდით, სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ, შარდის ტუტეობის გაზრდით.

ლიმონი შეიცავს ციტრატის ფორმას, რომელსაც ლიმონმჟავა ეწოდება, რომელიც შარდში ციტრატის დონის მატებას უწყობს ხელს. ლიმონმჟავა უკავშირდება შარდში არსებულ კალციუმს და მინერალების მყარ გროვებს, რომლებსაც კალციუმის ოქსალატის კრისტალები ეწოდება, რაც ხელს უშლის მათ ზრდას და თირკმლის კენჭებად გარდაქმნას.

2. ლიმონი ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას

ლიმონი მდიდარია C ვიტამინით და სხვა ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ხელს უწყობენ გულის ჯანმრთელობას. C ვიტამინის საკმარისი რაოდენობით მიღება იცავს თქვენი ორგანიზმის უჯრედებს თავისუფალი რადიკალებისგან. თავისუფალი რადიკალების ნეიტრალიზება ხელს უწყობს ათეროსკლეროზის (არტერიებში ნადებების დაგროვების) თავიდან აცილებას, რაც ზრდის გულის შეტევისა და ინსულტის რისკს.

ლიმონი ასევე შეიცავს ფენოლის ნაერთებს, ანტიოქსიდანტის ერთ-ერთ სახეობას, რომელიც ხელს უწყობს ჯანსაღ არტერიულ წნევას, ენდოთელური ფუნქციის და დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების (LDL) ქოლესტერინის დონის შენარჩუნებას. ენდოთელური ფუნქცია გულისხმობს სისხლის შეუფერხებელ ცირკულირებას მთელ სხეულში.

გარდა ამისა, ლიმონის ჭამა ნიშნავს, რომ თქვენ მეტ ხილსა და ბოსტნეულს მიირთმევთ. 2017 წელს ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ მეტი ხილისა და ბოსტნეულის ჭამა დაკავშირებული იყო გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და ყველა მიზეზით გამოწვეული სიკვდილიანობის  დაბალ რისკთან.

3. ლიმონი აუმჯობესებს რკინის შეწოვას

ერთი ლიმონი შეიცავს C ვიტამინის დღიური ნორმის 30%-ზე მეტს. ეს ვიტამინი ხელს უწყობს არაჰემური რკინის შეწოვას ამ ელემენტით გამდიდრებული საკვებიდან, კერძოდ, პურისა და მარცვლეულისგან.

ეს შეამცირებს რკინადეფიციტური ანემიის რისკს, მდგომარეობას, რომელიც ვითარდება მაშინ, როდესაც თქვენს ორგანიზმს არ აქვს საკმარისი რკინა ჰემოგლობინის წარმოსაქმნელად, სისხლის წითელი უჯრედების ცილა, რომელიც ჟანგბადს მთელ სხეულში გადასცემს.

4. ლიმონი ხელს უშლის უჯრედების დაზიანებას

მრავალრიცხოვანმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ციტრუსები მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ხელს უშლიან უჯრედების დაზიანებას. ეს დაკავშირებულია ისეთ დაავადებებთან, როგორიცაა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები, ქრონიკული თირკმლის დაავადება და ფილტვების ქრონიკული ობსტრუქციული დაავადება (COPD).

სხვათა შორის, ლიმონი უფრო ჯანსაღია კანიანად მირთმევისთვის. ერთ-ერთმა ბოლოდროინდელმა კვლევამ აჩვენა, რომ ციტრუსის კანი კიდევ უფრო მეტ ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო ანტიოქსიდანტს შეიცავს, ვიდრე წვენი და რბილობი.