რატომ არის გამწვანებული კარტოფილი საშიში და შეიძლება თუ არა მისი ჭამა

კარტოფილი

ყველა კარტოფილი სასარგებლო არ არის. მწვანე კარტოფილში შეიძლება იყოს ტოქსინი, რომელსაც შეუძლია გააფუჭოს არა მხოლოდ საყვარელი კერძის გემო, არამედ თქვენი ჯანმრთელობაც. 

რამდენად საშიშია მწვანე კარტოფილი?

მწვანე კარტოფილის ჭამა უსაფრთხო არ არის. სოლანინი ბუნებრივი ტოქსინია, რომელსაც კარტოფილი გამოყოფს მავნებლებისგან თავის დასაცავად. მაღალი დოზებით, მას შეუძლია გამოიწვიოს:

მწარე გემო; გულისრევა; ღებინება; დიარეა; თავის ტკივილი

ნერვული სისტემის დარღვევები (მძიმე შემთხვევებში - ჰალუცინაციები, კრუნჩხვები)

მძიმე მოწამვლა შესაძლებელია მხოლოდ დიდი რაოდენობით მწვანე კარტოფილის მიღების შემთხვევაში, მაგრამ მცირე დოზამაც კი შეიძლება გამოიწვიოს უსიამოვნო სიმპტომები. სოლანინის მიმართ განსაკუთრებით მგრძნობიარეები არიან ბავშვები, მოხუცები და დასუსტებული ჯანმრთელობის მქონე ადამიანები. ამიტომ, ზოგადი წესი ასეთია: თუ კარტოფილი მწარეა, გადააგდეთ.

რა უნდა გააკეთოთ, თუ კარტოფილი გამწვანდა?

კარგი ამბავი: თუ მწვანე უბანი მცირეა, სულაც არ არის საჭირო მთელი კარტოფილის გადაგდება. უბრალოდ მოაჭერით მწვანე ნაწილი და აუცილებლად მოაშორეთ კანი, სადაც სოლანინის კონცენტრაცია განსაკუთრებით მაღალია. თუ მწვანე ზონა ვრცელია ან კარტოფილმა დაიწყო გაღივება, უმჯობესია არ გარისკოთ და გადააგდოთ.