ვრცელდება ლელა კაკულიას წინასწარმეტყველება
1750146090
ახალი კვლევის თანახმად, ბოჭკოებით მდიდარ საკვებს, როგორიცაა ბოსტნეული, პარკოსნები და მთლიანი მარცვლეული შეუძლია შეამციროს ნაწლავის ანთებადა გამოკვებოს ნაწლავის ჯანსაღი ბაქტერიები, რომლებსაც შეუძლიათ მავნე მიკრობებისგან დაცვა.
როგორ გვიცავს ბოჭკო ნაწლავის ინფექციებისგან
მეტი ბოჭკოს მიღება ნაწლავის სასარგებლო ბაქტერიებს კვებავს, რომლებიც იცავს ნაწლავს ინფექციებისგან და ბაქტერიებისგან, როგორიცაა E. coli.
ნაწლავის სასარგებლო ბაქტერიები გარდაქმნის ბოჭკოებს ანთების საწინააღმდეგო მოკლე ჯაჭვის ცხიმოვან მჟავებად, რომლებიც იცავს ნაწლავის ბარიერს.
ეს ცხიმოვანი მჟავები „აშორებენ“ ნაწლავს მავნე ბაქტერიებს, რომლებსაც შეუძლიათ სერიოზული პრობლემების გამოწვევა.
მოკლე ჯაჭვის ცხიმოვანი მჟავები აჩვენებდნენ ყველაზე ძლიერ დამცავ სიგნალს ინფექციების რისკის წინააღმდეგ, რაც მიუთითებს იმაზე, რომ ბოჭკოების მოხმარებამ შეიძლება დადებითი გავლენა იქონიოს ამ კონტექსტში.
გარდა ამისა, კვლევის შედეგები ვარაუდობს, რომ მეტი ბოჭკოს ჭამა სასარგებლო ბაქტერიების მხარდასაჭერად შეიძლება დაეხმაროს მავნე ბაქტერიების განადგურებას Enterobacteriaceae-ს ოჯახიდან, მათ შორის Klebsiella pneumoniae (რომელმაც შეიძლება გამოიწვიოს პნევმონია და მენინგიტი), შიგელა და E. coli. მცირე რაოდენობით ეს ბაქტერიები ჯანსაღი ადამიანის ნაწლავის მიკრობიომის ნაწილია - მაგრამ გადაჭარბებული მატება ზრდის საშიში ინფექციის შანსებს.
თუ გვსურს ნაწლავის მიკრობიომში დადებითი ცვლილების შეტანა, შეიძლება ეფექტური იყოს კარგი ბაქტერიების ფართო სპექტრის ზრდის ხელშეწყობა - მაგალითად დიეტის მეშვეობით - ვიდრე პრობიოტიკებით, რომელიმე კონკრეტული სახეობის ბაქტერიების მიღება.
ბოჭკოებით მდიდარი საკვებია: ხილი, როგორიცაა კენკრა, ბანანი, ვაშლი, მსხალი, ავოკადო და კივი. ბოსტნეული, როგორიცაა მუქი ფოთლოვანი მწვანილი, ბროკოლი, ბრიუსელის კომბოსტო, კომბოსტო, ყვავილოვანი კომბოსტო, პარკოსნები, როგორიცაა ოსპი, ლობიო, მთლიანი მარცვლეული, როგორიცაა ქინოა, ველური ბრინჯი, წიწიბურა და შვრია.
საჭმლის მონელება და კომბინაციის გავლენა
კიტრის და პომიდორის მონელების პროცესი განსხვავებულია: კიტრს სწრაფად, ხოლო პომიდორს შედარებით ნელა ინელებს კუჭი. ამ განსხვავების გამო, ზოგიერთ ადამიანს შეიძლება ჰქონდეს მონელების პრობლემები, როგორიცაა შებერილობა ან დისკომფორტი, თუმცა ეს ინდივიდუალურია და არ ვრცელდება ყველაზე .
მიუხედავად გავრცელებული მოსაზრებებისა, კიტრისა და პომიდვრის ერთად მიღება არ წარმოადგენს საფრთხეს ჯანმრთელობისთვის. თუ არ გაქვთ სპეციფიკური მონელების პრობლემები ან ალერგია, შეგიძლიათ მშვიდად მიირთვათ ეს კომბინაცია. მთავარია, დაიცვათ ბალანსი და მრავალფეროვნება კვებაში.